Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2018 ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ -ΜΙΑ ΧΑΡΑ -ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΜΟΚΟΒΙΤΕΣ

                   

Σε πνεύμα  αγάπης και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των αποκριών που οργάνωσαν από κοινού, το Κ.Α.Π.Η , ο Χορευτικός  Μορφωτικός Όμιλος  Σμοκόβου  και όλοι οι  φορείς του χωρίου μας .
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής της  αποκριάς  παιδιά  και ‘’μεγαλύτερα  παιδιά ‘’ συναντήθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού και κατασκεύασαν όλοι μαζί 
χαρταετούς.
Στη συνέχεια,  ομάδα καρναβαλιστών βρέθηκαν στο χώρο του Δημοτικού σχολείου  και αφού μασκαρεύτηκαν, τιμώντας την ημέρα ξεχύθηκαν στο χωριό, επισκεπτόμενοι σπίτια και ανταλλάσσοντας ευχές και πειράγματα.  Η παρέα κατέληξε  στην πλατεία του χωριού  όπου στήθηκε  χορός,  προσφέρθηκε ζεστό ρακόμελο,  παραδοσιακό λουκούμι και  τέλειωσε με το γαϊτανάκι.
Αμέσως μετά  οι γυναίκες του Κ.Α.Π.Η  άρχισαν τις  προετοιμασίες  για την φασολάδα και τα νηστίσιμα εδέσματα που θα προσφέρονταν την επόμενη ημέρα. Βέβαια δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται  η όλη προσπάθεια από το τραγούδι τους.
Η επόμενη ημέρα μας  βρήκε, πριν  ακόμα ξημερώσει στα καζάνια για το βράσιμο της παραδοσιακής φασολάδας . Τα πειράγματα, ο πρωινός καφές και οι πρώτες λαγάνες με ταραμά ξεκινούν  τη μέρα μας προϊδεάζοντας  μας για το τι θα επακολουθήσει!
Στις 11 αρχίζει το παιχνίδι της χρυσής  γουρούνας με τα γουρουνόπουλα. Δύο ομάδες από παιδιά ψάχνοντας στον κάτω και πάνω μαχαλά και ακολουθώντας γρίφους προσπαθούν να βρουν τα διάσπαρτα γουρουνόπουλα σε χαρακτηριστικά σημεία του χωριού εκκλησιές, βρύσες και  μνημεία. Ο γρίφος οδηγεί τις ομάδες στην πλατεία και η γουρούνα βρίσκεται άκουσον- άκουσον  στο παντοπωλείο του Νίκου Kατσαρού.  Για το καλό οι Σμοκοβίτες  ρίχνουν στον  κουμπαρά- γουρούνα,  χρήματα τα οποία μοιράζονται οι δυο ομάδες.
Στις  12 αρχίζει η προσέλευση του κόσμου. Συγχωριανοί, φιλοξενούμενοι και περαστικοί απολαμβάνουν  την νοστιμότατη φασολάδα  απλή η καυτερή μαζί με όλα τα νηστίσιμα εδέσματα που έχουν ετοιμαστεί  λαγάνες  ,ελιές ,χαλβάς, αναψυκτικά και  κρασί. Συγχρόνως μέλη και εθελοντές μεταφέρουν  φασολάδα  σε σπίτια ηλικιωμένων  ατόμων.  Προσφέρθηκαν περίπου  350 μερίδες στ ο σύνολο  πετυχαίνοντας τον σκοπό για τον οποίο έγιναν όλες αυτές οι ετοιμασίες .Η όλη εκδήλωση κόστισε 470  ευρώ καλύφτηκε από τα 700 ευρώ  που συγκεντρώθηκαν στην λαχειοφόρο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα διοικητικά συμβούλια όλων των φορέων του χωριού μας:
Τοπικό συμβούλιο
Εκκλησιαστικό συμβούλιο
Κ.Α.Π.Η
Χορευτικός Μορφωτικός Όμιλος Σμοκόβου
Σύλλογος Απανταχού Σμοκοβιτών
Σύλλογος Σμοκοβιτών Καρδίτσας
 Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους :
 Σάββα και Δήμητρα Κατσαρού
Γιώργο και Ρίτα Καλότυχου
Χριστίνα Μαρκαντώνη
Λίτσα και Αλέκο Παπαγαλή
Γεωργία Κομπογιάννη
Κων/νο και Λέλα  Παπαζάχου
Οικογένεια Σταύρου Στέφου
Οικογένεια Καραντάνα Κων/νου
Οικογένεια Χαράλαμπου Κατσαρού
Οικογένεια Σαλιά Σεραφείμ
Γιαννούλα Κομπογιάννη
Ηλία Κομπογιάννη
Νικόλαο Κομπογιάννη
Βασίλη Καρακατά
Θωμά Κακκό
Οικογένεια Βασιλείου Μαρκαντώνη
Αλεξάνδρα Καρακατά
Μαρία Κακκού



Την υπέροχη νεολαία του χωριού μας αγόρια και κορίτσια
Τα καταστήματα
Νικολάου Κατσαρού
Δημητρίου Ντζαμάρα
Κων/νου Καραντάνα

Φιλοξενούμενους εθελοντές
Δημήτριο Κελεσίδη

Όλους του καρναβαλιστές και κάθε συγχωριανό μας ξεχωριστά για την βοήθεια και την συμμέτοχη του
Το δ.σ του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΜΟΚΟΒΟΥ




















































                                              




        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμός απόφασης: 25552/2010 Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Προσβολή προσωπικότητας μέσω του διαδικτύου σε ιστολόγιο (blog). Ανάρτηση υβριστικών και αναληθών σχολίων κατά της προσωπικότητας κάποιου προσώπου σε ιστολόγιο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις περί αδικοπραξιών και προσβολής της προσωπικότητας του ΑΚ και όχι οι διατάξεις περί ευθύνης του τύπου.